Afbeelding
VIDEO

Vernieuwde bloembakken geven Burgemeester Mostermanslaan kleur

Algemeen

Lieshout – Het weer is wisselvallig. Hier en daar komt de zon tevoorschijn, maar dan regent het weer of waait het even. Toch staat er een barbecue en is de buurt gezellig aan het kletsen in de Burgemeester Mostermanslaan in Lieshout. En dat zelfs voordat het werk nog moet gebeuren; het vernieuwen van de bloembakken. Dat alles in het kader van 'Burendag'.

Initiatief
Om 16.30 uur is het dan zover. Het bier wordt dan even met rust gelaten en het springkussen is leeg. De hele straat gaat de weg op om de nieuwe bloemen te planten en de bakken wat op te fleuren. Dat doen zowel de ouders als de kinderen. Het is een creatief idee, en een aantal buurtbewoners leggen uit waarom ze dit plan hebben bedacht: "De oude bakken waren erg donker en bovendien was het nodig om de plantenbakken op te pimpen." Veel Lieshoutenaren vonden het geen gezicht en zelfs vies om te zien. Gelukkig heeft de straat hier een oplossing voor bedacht. Er komen niet alleen een paar mooie bloemsoorten in, maar ook foto's Lieshoutse bezienswaardigheden. Met deze kiekjes hopen de bewoners van de Burgemeester Mostermanslaan dat Lieshoutenaren de bloembakken zien als mooi verkeersobject in de doorgaans drukke straat.

Wat is er te zien?
De Lieshoutse bezienswaardigheden die op de bakken staan zijn: Molen De Leest en Molen De Vogelenzang, De Kiosk en de Vaandeldrager, Poort van Binderen, De Raoper en De Schut. Aan de voorkant van de bakken staan weer verkeersborden met 'niet harder dan 30'. Studio Bots is verantwoordelijk voor die plaatjes en Saskia Renders heeft de ontwerpen gemaakt.

Waarom nog meer?
Een straat met mooie bloembakken is natuurlijk leuk, maar dit plan heeft zeker andere redenen. Het (veel) te hard rijden door deze lange weg is al jarenlang een groot probleem. De maximum snelheid is dertig, maar de buurt merkt vaak dat deze limiet wordt overtreden. Dit leidt meestal tot irritaties, erg vaak zelfs. De bewoners van de Burg. Mostermanslaan hopen daarom dat automobilisten zich bewust worden van hun rijgedrag wanneer ze de verkeersborden zien. Toch denken sommige omwonenden dat zij zich hier waarschijnlijk niet aan zullen houden, maar de hoop is er wel. En die hoopvolle verwachtingen hebben zij eveneens voor de rest van Laarbeek. "Eigenlijk moeten we hier in deze straat en in de rest van onze gemeente nog meer bloembakken gaan plaatsen", zegt een van de buurtbewoners. Wat betreft de afbeeldingen; die kunnen zo'n drie jaar mee. Tot die tijd hoopt de gehele straat dat de bakken zo schoon mogelijk blijven en dat onder meer kinderen rustig over straat kunnen blijven gaan.

Video: mooilaarbeek.nl

Afbeelding