Afbeelding
Foto:

Wat mag en kan wel langs het kanaal en wat niet?

Algemeen

Laarbeek - Wat kan en mag er wel allemaal rondom het kanaal (de Zuid-Willemsvaart) in Beek en Donk en wat kan niet? Met het vaststellen van de kanaalvisie wil de gemeente meer duidelijkheid geven aan toekomstige initiatieven.

Een nieuw zwembad in de groene long, met (beperkte) woningbouw? Of het zwembad op een andere locatie? Een voetgangersbrug over het kanaal die kasteel Eyckenlust verbindt met het dorp? Hogere woningbouwprojecten aan de Willemstraat en de Prins Hendrikstraat? 

Allemaal vragen die niet te beantwoorden zijn zolang er geen kanaalvisie ligt. Daarom stond die afgelopen week op de agenda bij de raadsvergadering. Volgens het gemeentebestuur liggen er aan beide zijden van het kanaal een robuuste groenstructuur en monumentaal erfgoed. Maar ook zijn er plekken waar de ruimtelijke kwaliteit te wensen overlaat. De kanaalvisie moet er voor zorgen dat er in de toekomst geen misverstand kan bestaan over de ontwikkelingsrichting van bepaalde gebieden rond het kanaal. En sowieso komt elk afzonderlijk plan opnieuw naar de gemeenteraad zodat de kanaalvisie ook geen vrijbrief wordt voor ontwikkelaars. De gemeenteraad heeft telkens het laatste woord.

ABL en PNL konden zich vinden in de visie. PNL was tevreden over de mogelijkheden voor (hogere) woningbouw in de buurt van de twee bruggen. “En rondom het zwembad moeten we zorgvuldig zijn en geen verwachtingen scheppen”, gaf Ton Wijdeven aan. OuderenAppel-Hart voor Laarbeek was ook blij met de woningbouwmogelijkheden in het plan. “Er is een schrijnend tekort aan woningen, iedere plek die in aanmerking komt, moeten we gebruiken.” Namens DeWerkgroep opperde René van Heugten dat er wellicht ook gekeken moet worden naar een andere plek voor het zwembad in Laarbeek, dan nu in de groene long.

PvdA en CDA kritisch
Linda Engels was namens de PvdA kritisch op de kanaalvisie. “We zijn niet tevreden over de inhoud, maar ook over het doorlopen proces. Voor wie bouwen we het zwembad? Dat moeten we voor ogen houden en dan kijken naar hoe groot het moet worden. We kijken nu teveel vanuit het oogpunt van de eigenaren.” Desondanks ziet ze ook wel kansen voor woningbouw rondom de bruggen. Ook het CDA kon zich niet helemaal vinden in de kanaalvisie en kwam met drie amendementen (aanpassingen) voor het raadsvoorstel, over de loopbrug, woningbouw in de groene long in combinatie met de bouw van het zwembad en het verkeer over de Bosscheweg. Twee voorstellen werden in stemming gebracht, maar kregen geen meerderheid. Reden voor het CDA om tegen de kanaalvisie te stemmen, net als de PvdA. De visie werd aangenomen met vijftien stemmen voor en drie tegen.

Wethouder Ron van den Berkmortel: “Verschillende woningbouwinitiatieven liggen nu stil omdat er geen kaders zijn, Met deze visie kunnen we duidelijk maken welke soort woningen er kunnen komen, in welke prijsklasse.”

Louis Peeters het woord ontnomen
Voor burgemeester Yves de Boer was het zijn eerste raadsvergadering en hij moest ook direct een keer ingrijpen, een opvallend moment. Louis Peeters, raadslid namens OuderenAppel-Hart voor Laarbeek, zei dat hij DeWerkgroep niet de groenste, maar de arrogantste partij vond. De Boer: “Meneer Peeters ik ontneem u het woord”, zei de burgemeester voordat hij de microfoon van Peeters uitzette, die onhoorbaar nog wat toevoegde.