Afbeelding
Foto: Jens Ingenieurs & Adviseurs

Nieuwe Piet van Thielplein gepresenteerd in Ontmoetingscentrum

Bouwen & Wonen

Beek en Donk - Het Piet van Thielplein krijgt een upgrade. Het plein bevat momenteel ‘te weinig leefbaarheid en groen’. Daarnaast geldt het dorpsplein in de avonduren als ‘racebaan’. Bewoners, winkeliers en vastgoedeigenaren kregen maandagavond 27 november een 3D-weergave van het vernieuwende plein te zien in het Ontmoetingscentrum.


‘Het lelijkste plein van Nederland’ is niet bepaald een naam om trots op te zijn. Daarom begon Jens Ingenieurs & Adviseurs twee jaar geleden aan het ontwerp voor het nieuwe Piet van Thielplein. Omgevingsmanager Veerle van der Aar laat zien wat er precies gaat veranderen. Aanwezigen hebben de kans om haar en haar projectcollega’s vragen te stellen over de ontwikkelingen. 

‘Meer groen’
“Het plein krijgt een nieuw sausje. Het Piet van Thielplein is nu een stenig plein, maar straalt straks een groene beleving uit”, vertelt Van der Aar. Die ‘groene beleving’ houdt in dat er groene parkeerplekken en meer bomen op en rondom het plein komen. “Het winkelplein moet aantrekkelijk zijn en in mijn ogen gebeurt dat met verschillende duurzaamheidsplannen. Ook komen er diverse planten voor de winkelpanden te staan en zijn er twee parkjes, waar mensen kunnen ontspannen”, vult technisch projectleider Roy de Haan aan. 

Auto’s en fietsen
“En hoe zit het dan met extra parkeerplekken en laadpalen?” Deze vraag zit bij meerdere belanghebbenden vast in het hoofd. Van der Aar stelt hen gerust: “Er komen meer laadpalen bij, voor zowel auto’s als fietsen. Daarnaast zorgt het plan voor vier extra parkeerplekken en meer fietsenrekken.” Ze voegt toe dat ‘het vrij parkeren blijft’. 

Verkeer
Er zijn een aantal aanpassingen die de ‘racebaan’ aanpakken. De Haan: “Het Piet van Thielplein wordt een 30 km/h-zone en krijgt twee eenrichtingswegen. Ook zijn er extra voetpaden. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het plein voor iedereen veiliger wordt.”

De eerste kleine werkzaamheden zullen starten in januari 2024. De grote aanpassingen vinden een maand later plaats. “Als het plein in uitvoering is, wat in fases gebeurt, blijft het bereikbaar. Alles moet uiteindelijk opgeleverd zijn op 6 december 2024”, vertelt De Haan. Jean-Louis van Aerle, (interim)voorzitter van het Piet van Thielplein, voegt daar nog aan toe dat de handschoen samen opgepakt gaat worden. “Het is belangrijk om samen met elkaar op te trekken, zowel de gemeente, de aannemer en de bewoners/ondernemers op het Piet van Thielplein zelf. De communicatie moet daarin goed zijn.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding