Visualisatie van een mogelijkheid voor de voetgangersbrug over Zuid-Willemsvaart
Visualisatie van een mogelijkheid voor de voetgangersbrug over Zuid-Willemsvaart Foto: Gemeente Laarbeek

Mogelijk voetgangersbrug over Zuid-Willemsvaart naar Landgoed Eyckenlust

Gemeente

Beek en Donk – Er komt mogelijk een voetgangersbrug over de Zuid-Willemsvaart die de verbinding tussen landgoed Eyckenlust en het dorp Beek en Donk moet herstellen. Deze verbinding werd 200 jaar geleden geblokkeerd door de komst van de Zuid-Willemsvaart. De gemeente Laarbeek hoopt nu met een voetgangersbrug deze verbinding in ere te herstellen.

Het landgoed is sinds 1745 in eigendom van de familie De Jong van Beek en Donk. Het is van belang dat het landgoed in stand blijft. Ook voor de gemeente liggen er diverse opgaves in en rondom het landgoed, denk hierbij aan mobiliteit, klimaat en natuur. Sinds de komst van de Zuid-Willemsvaart is Landgoed Eyckenlust afgesneden van het centrum van Beek en Donk. Voor beide partijen is het een grote meerwaarde als het dorp weer verbonden kan worden met het landgoed. Dit kan, in een nieuwe gedaante: met het realiseren van een bijzonder vormgegeven voetgangersbrug over het kanaal, het terugbrengen van drie bruggen over het afleidingskanaal, het aanleggen van een aantal nieuwe wandelpaden en het herstellen van historische laanstructuren wordt het landgoed zowel functioneel als visueel weer met het dorp verbonden. Daarmee krijgen de inwoners van Beek en Donk niet alleen toegang tot het landgoed, maar ook tot het groene achterland waartoe het landgoed als het ware de poort vormt. De verbinding draagt ook bij aan de leefkwaliteit voor de inwoners van het landgoed en daaromheen. Voor hen komt er weer een directe verbinding met het dorp. 

De gemeente zelf legt 650.000 euro in, als de gemeenteraad hiermee akkoord gaat. Dit geld kan dan ingezet worden als de Erfgoed Deal een subsidie toekent aan dit project. De Erfgoed Deal is een samenwerkingsverband tussen de rijksoverheid, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties actief in de ruimtelijke ordening en erfgoedzorg. Zij ondersteunen projecten waarbij erfgoed een rol van betekenis speelt in een veranderopgave. Via de landelijke Erfgoed Deal kan de gemeente als penvoerder i.s.m. het Waterschap en landgoed Eyckenlust een aanzienlijke subsidie aanvragen voor het erfgoedinclusief maken van een project. De Erfgoed Deal levert een cofinanciering van 47,5% voor het erfgoedinclusief maken van een project.