Afbeelding
Foto: Joost Duppen

‘Wij hebben de kiezers kunnen overtuigen’

Politiek

Al vrij snel verscheen er woensdagavond een glimlach op het gezicht van Frans van Zeeland. En die glimlach werd alleen maar groter. De routinier werd met zijn nieuwe partij Ouderen Appèl - Hart voor Laarbeek de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij en kompaan Louis Peeters kunnen zich opmaken voor een rentree in de raad.

Laarbeek - “We gaan voor 1 zetel”, zei Frans van Zeeland de afgelopen periode telkens. Als nieuwe partij was dat het doel. Het werden er zelfs 2. Daarmee maakt niet alleen van Zeeland na een jaar zijn rentree in de raad (nadat hij vorig jaar stopte bij ABL), ook Louis Peeters keert na jaren terug in de politieke arena van Laarbeek. Met recht een mooie avond voor de ouderenpartij. Van Zeeland: “Als nieuwe partij hebben we het goed voor elkaar. We hebben de kiezers kunnen overtuigen. Ik ben supertrots op iedereen die eraan heeft bijgedragen.” 

ABL van 3 naar 4
Naast Ouderen Appèl - Hart voor Laarbeek mag ook Algemeen Belang Laarbeek (ABL) zich een winnaar noemen. Die partij klom van 3 naar 4 zetels. Monika Slaets, nu wethouder, keek dan ook instemmend naar de uitslagen die telkens binnenkwamen. Halverwege de avond klonk er al gejuich vanuit de ABL-hoek. “Kei trots ben ik”, zei Slaets nadat duidelijk werd dat haar partij een zetel winst boekte ten opzichte van vier jaar geleden. “We hebben er met zijn allen hard voor gewerkt. De betrokkenheid voor de inwoners heeft zich uitbetaald.”

Waar partijen zetels winnen, moeten er ook zijn die verliezen. En het verlies kwam deze verkiezingen op het bordje van Partij Nieuw Laarbeek. PNL blijft nog altijd de grootste partij in de gemeenteraad, maar lijsttrekker Ronnie Tijssen moest met lede ogen aanzien dat zijn partij eenderde van de zetels moest inleveren, van 9 naar 6. “We zijn nog altijd de grootste, daar zijn we blij mee. Maar met verlies ben je nooit blij. Voor de politieke verhoudingen in de raad is het misschien wel goed”, gaf Tijssen aan. 

Supertrots
Ondanks dat de PvdA op 1 zetel bleef staan, haalde de partij van Linda Engels - Strijbosch wel winst in het totale aantal stemmen op de partij. Als nieuwkomer mag Engels zich gaan opmaken voor haar eerste raadsperiode. “Wij hebben winst, ik ben supertrots. We hebben hard gewerkt. Mensen hebben een duidelijke keuze gemaakt.”

Joan Briels bleef met zijn partij de tweede van Laarbeek en haalde 4 zetels. Hij constateerde dat de huidige coalitie (De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA) verbreed is. “De kiezer heeft op inhoud gestemd. Wij hebben de afgelopen jaren impopulaire beslissingen moeten nemen (onder meer verhoging ozb, red.), maar de kiezer snapt dat.” 

Dat was ook de constatering van Tonny Meulensteen, die met zijn partij het CDA de 2 zetels behield. “De coalitie gaat van 10 naar 11 zetels, ondanks de impopulaire beslissingen die we hebben moeten nemen. Ten opzichte van de landelijke tendens (waar het CDA overal minder scoorde, red.) ben ik dik tevreden, maar voor jezelf leg je de lat altijd hoger.” 

Informateur Kerkhof
Het is nu aan informateur Jan Kerkhof om de gesprekken te gaan leiden om tot een nieuwe coalitie te komen. Vanaf maandag zal hij daarmee gaan starten. Op voorspraak van alle partijen is hij gevraagd voor deze functie. Onder leiding van Kerkhof kwamen alle vijf de partijen in Laarbeek vier jaar geleden tot een unieke uitkomst: het vijfpartijen-akkoord. Jan Kerkhof is een ervaren bestuurder. Hij was onder meer wethouder in Veghel en Oirschot en bestuurslid van waterschap Aa en Maas. Hij heeft ook ruime ervaring met het begeleiden van gemeentes in het vormen van coalities.