Afbeelding

De Hei schrijft historie in Mariahouts Buurtvoetbal

Sport Sport

Mariahout - Het Buurtvoetbal, hét sportevenement van Mariahout, krijgt een nieuw hoofdstuk. Het team van de Hei wist namelijk voor het eerst het toernooi te winnen. De naam van het winnende team komt te staan in een overzicht, dat in 1984 begon.

De naam van het toernooi zegt eigenlijk al genoeg: verschillende Mariahoutse buurten strijden om dé beker. Tijdens de editie van 2023 doen er negen teams mee, waarvan de Bernadettebuurt en de Moerasvogels een extra team hebben. Net als bij het ‘gewone’ voetbal wordt er elf-tegen-elf gespeeld, maar toch gelden er andere regels. Ieder team moet namelijk één dame of vrouw en drie inactieve voetballers opnemen in de selectie.

Bijna veertig jaar
Het Buurtvoetbal had dit jaar het 40-jarige jubileum kunnen vieren, alleen zorgden twee coronajaren ervoor dat de teller momenteel op 38 staat. Het toernooi had in de beginjaren zelfs een programma dat op maandag begon en op zaterdag eindigde. Vanwege de negen elftallen begon het sportevenement dit jaar op woensdag, wat nog steeds inhield dat er gevoetbald werd op meerdere dagen. Hans Aarts, samen met Freddy Vermeulen organisator van het Buurtvoetbal, verwacht overigens dat er volgend jaar weer op de eerste weekdag gespeeld gaat worden: “We verwachten dat we volgend jaar tien teams krijgen, dus dan gaan we weer terug naar maandag.”

Buitenbeentje
Tweemaal 25 minuten voetballen is niet niks en zeker als het meerdere dagen in de week is. Toch lijkt de sfeer, ondanks de roodgele zonnestraalregen tijdens de finaledag op de Heibunders, ontspannen te zijn. Mariahout weet haar inwoners goed te enthousiasmeren met sport, spel en andere vormen van entertainment. De belangstelling is duidelijk te zien bij de finale tussen favoriet Bernadette 1 en outsider de Hei. Supporters van andere buurten staan ook naast het veld om het slotstuk te aanschouwen. Tegen de verwachtingen van velen in wint de Hei met een nipte 1-0. Hei-aanvoerder Luuk van den Berg deelt het succesverhaal van zijn winnende team: “Het is mooi om een keer zelfstandig te winnen, aangezien we de vorige vier finales allemaal verloren toen we samenspeelden met andere buurten. We hadden weliswaar maar veertien spelers in onze selectie, dus dat betekende – zeker met dit bloedwarme weer – vechten tot het einde.” De Heiers hadden daarom een oplossing bedacht om zowel te koelen als voor te bereiden op de finale. “We gingen met het hele team zwemmen. Het was lekker rusten en dat heeft geholpen”, zegt Van den Berg. 

‘Elk jaar groter’
Aarts: “Het lijkt wel of het Buurttoernooi elk jaar groter wordt. Het evenement leeft namelijk nog steeds erg onder de Mariahoutse mensen.” Ook de winnende captain beschrijft zijn liefde voor de lokale traditie: “Mijn teamgenoten en ik hielden onze agenda’s al ruim een halfjaar van tevoren vrij voor dit toernooi. Het is altijd meerdere dagen feest en het is geweldig om te mee te maken.”