De Sparta-mannen van 35+
De Sparta-mannen van 35+ Foto:

7 tegen 7 voetbal scoort (meestal) goed in Laarbeek

Sport

Laarbeek - Sparta’25 en VV Mariahout doen wat voetballers van de Keukenkampioendivisie al jaren doen: voetballen op vrijdagavond. De Laarbeekse clubs spelen in tegenstelling tot de Eerste Divisie-spelers 7 tegen 7 (7VS7). Het vernieuwende concept bevalt de verenigingen goed. 

Ex-Mariahout-veteraan Carlo van den Heuvel is samen met Diek Lukassen een van de initiatiefnemers van een nieuw voetbalhoofdstuk binnen VV Mariahout. “We hadden zelfs teveel aanmeldingen, ook omdat oud-leden de behoefte hadden om weer te gaan voetballen”, benoemt Van den Heuvel. Mariahout-voorzitter Jack Van Rossum is erg te spreken over 7VS7: “De reacties zijn overwegend positief. Het is fijn dat Mariahout een oplossing heeft voor het wegvallen van het veteranenvoetbal.” 

De Mariahoutenaren werkten in de eerste seizoenshelft (najaar 2023) met een 35+ en 45+ team. De spelers en club besloten uiteindelijk om twee groepen van 35+ te maken. Van den Heuvel: “Er zaten geen grote verschillen in spelbeleving en niveau, dus dat waren redenen om ook spelers ouder dan 45 jaar toe te voegen aan 35+. Het andere argument had te maken met afstand. 45+ voetbalde in de regio Oss, terwijl 35+ in de regio Helmond speelde. In het voorjaar spelen beide teams in Zuidoost-Brabant. Spelers kunnen vanaf nu bijvoorbeeld makkelijker een keer van team wisselen, mocht dat nodig zijn.”

Nieuwe invulling
7VS7 is anders dan een gewone voetbalwedstrijd van elf tegen elf. Vier of vijf verenigingen spelen op één avond (eens in de drie weken) allemaal tegen elkaar op het sportpark van een van de deelnemende clubs. Alle wedstrijden duren in totaal een uur; een afzonderlijke pot is binnen vijftien of twintig minuten afgelopen. Een seizoen bestaat uit vier/vijf speelavonden. Vanwege het kleine veld en de bijbehorende goaltjes is de term ‘jeugdvoetbal voor dertigplussers’ niet geheel onterecht. Mariahout heeft geen veteranenelftal meer vanaf het seizoen 2023-2024. Twee teams van zeven man zijn daarom de perfecte invulling én oplossing. “We kregen zeker dertig aanmeldingen. Daarom had deze variant de voorkeur”, zegt de Mariahout-voorzitter. Die regen aan geïnteresseerden zag de club niet bij het ‘gewone’ voetbal voor gevorderden. 

De vrouwen van Sparta ’25 zijn de grondleggers voor 7VS7 in Laarbeek. Een kleine groep dames liet de bal voor het eerst rollen in 2017, waarna de Sparta-mannen pas vijf jaar later volgden. Saskia Jansen-Happé, een van die speelsters, vindt de kleinere variant ‘fijn’. “Het leuke is dat het spel recreatief en een stuk minder frequent dan gewoon voetbal is. Met andere woorden, de verplichtingen zijn minder groot en beter te combineren met het gezinsleven”, zegt ze. Jansen-Happé speelt niet alleen op vrijdagavond, maar is tevens onderdeel van Sparta dames 1. “Ik train niet meer. In plaats daarvan speel ik doordeweeks padel.” Ze bevestigt dat die andere sport ‘genoeg inspanning vraagt’. 

Ervaringen
Van Rossum stond zelf tweemaal op het veld bij 45+. Helaas was zijn laatste ervaring vervelend. “Ik scheurde mijn achillespees af. We trainen weinig, dus het oplopen van blessures is daarom een verhoogd risico”, aldus de pechvolle voorzitter.

Ook Peter Knoops, speler van Sparta 35+, moest zelf even wennen aan het ‘nieuwe’ spelletje: “Het kon goed zijn dat ik vijftien jaar geleden voor het laatst voetbalde. Eenmaal op het speelveld dacht ik dat alles supergoed zou gaan, maar mijn balgevoel liet in het begin te wensen over.” Knoops is onderdeel van de vaste groep van zo’n vijftien spelers. “Het is leuk om in dit gezelschap te voetballen. Het gaat er vol op. We zijn niet meer de jongste en dat betekent dat verschillende soorten pijntjes vaker voorkomen”, aldus Knoops. 

De Sparta-dames maakten op hun beurt weer iets aparts mee. Jansen-Happé: “We speelden een aantal keer tegen moeders van jonge voetballers uit Brandevoort. Zij hadden nog nooit een bal geraakt, maar besloten toch mee te doen aan onze competitie. De dames in onze groep spelen of speelden op hoog niveau en zijn tevens op elkaar ingespeeld.” De grote verschillen tussen de teams maakten dat de Beek en Donkse vrouwen al vijf keer ‘kampioen’ werden. “We wilden graag meer uitdaging. Momenteel zitten we in een competitie waarin de teams minder voor elkaar onder lijken te doen”, aldus Jansen-Happé. 

Vooruitzichten
Mariahout heeft te maken met een spelersoverschot, terwijl met name de Sparta-vrouwen soms zelfs met zessen op het veld staan. Jansen-Happé: “Extra aanwas zou niet verkeerd zijn.” Daarom doet ze een oproep aan (Beek en Donkse) dames: “Heb je tijd, zin en ben je minimaal dertig jaar? Kom dan bij ons voetballen.”

Mariaan Van den Heuvel verwacht een ‘gezellige voorjaarscompetitie’. “We blijven enthousiast. Het is leuk om op deze manier oude bekenden en nieuwe voetballers te treffen”, vult hij aan. 

Sparta-voorzitter Erwin Gramser ziet de ontwikkeling binnen zijn voetbalclub vanuit meerdere perspectieven. “Het is een mooie toevoeging, maar we moeten er wel voor blijven zorgen dat elk aanbod voldoende draagvlak heeft. De club regelt alles rondom een extra dag en per categorie wordt de vijver van spelers iets kleiner”, aldus Gramser. 

Mariahout 35+2 in actie tegen Mierlo-Hout 35+1